Meer bestellen = Meer korting!
De huidskleur van mensen verschilt enorm. De ene persoon heeft een heel donkere huid, de ander een veel lichtere. De huid kan een egale kleur hebben of meer gevlekt zijn. Sommige mensen worden snel bruin en andere juist niet. Hoe kan dat en wat kun je er tegen doen?
Hoe krijg je een donkere huid?
Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die je huid kleur geeft. Bepaalde huidcellen maken zakjes met pigmentkorrels aan. Deze worden doorgegeven aan de hoorncellen in de bovenste huidlaag, de opperhuid. De huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in de opperhuid. Bij mensen met een donkere huid liggen de zakjes met pigmentkorrels meer verspreid over de huid waardoor een donkere kleur ontstaat.
Pigmentvlekken
Pigment beschermt je huid ook tegen de Uv-straling van zonlicht. Wanneer je te veel in de zon zit kunnen de cellen die pigment maken overbelast raken. Hierdoor krijg je een ophoping van pigment en ontstaat er een donkere pigmentvlek.
Bij een donkere huid liggen de pigmentkorrels meer verspreid over de bovenste huidlaag. Ook is de bovenste huidlaag compacter. Een donkere huid beschermt beter tegen Uv-straling en geeft minder kans op verbanding.
Ouderdomsvlekken
Veel oudere mensen krijgen donkere vlekken op de huid. Deze pigmentvlekken komen vooral voor op pekken die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals op de handen en in het gezicht. Dit zijn ouderdomsvlekken (lentigo), ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.
Ouderdomsvlekken zijn niet schadelijk maar worden soms behandeld omdat men ze niet mooi vindt.
Zwangerschapsmasker
Een andere vorm van pigmentvlekken is het zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd. Door zwangerschapshormonen ontstaan donkere vlekken in je gezicht of nek. Meestal verdwijnen deze vlekken na de zwangerschap geleidelijk.
Pigmentvlekken door ziektes
Een te veel aan pigment in de huid kan ontstaan door ziektes zoals de ziekte van Addison, een hormoonaandoening van de bijnieren of Hemosiderose waarbij het lichaam te veel ijzer opslaat. Ook de hormonen in de anticonceptiepil kunnen er voor zorgen dat je een zwangerschapsmasker krijgt. Andere aandoeningen zorgen juist voor weinig pigment, depigmentatie. Je krijgt dan lichte vlekken in de huid. Vitiligo en albinisme zijn daar voorbeelden van.
Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
Een overdosis Uv-straling kan het risico op huidkanker verhogen. Over het algemeen zijn ouderdomsvlekken niet schadelijk. Wanneer een vlek verandert van kleur of grootte kun je deze het beste laten nakijken bij de huisarts. De kans bestaat dat deze veranderd in (kwaadaardig) huidkanker.
Sterwit Skin, Skin Whitening, Superbruin